Social Media Marketing voor Muzikanten: Hoe krijg je meer fans op Youtube?

Waarom zou je  YouTube gebruiken om meer fans te krijgen?

Video is altijd al een belangrijk medium voor muziekpromotie geweest. Muziekvideo's, documentaires en concertfilms hebben de fans een manier gegeven om dieper in contact te komen met de muziek, en de bands die ze zo dierbaar zijn.
 
Het is dan ook geen verrassing dat YouTube een 'must-use' social media platform voor muzikanten is geworden.
 
Maar naast het feit dat YouTube gewoon een videoplatform is, zijn er echt tastbare redenen waarom YouTube een geweldige kans voor je is om meer fans te vinden.
 
1. YouTube is de 2e grootste zoekmachine
SEO - of Search Engine Optimization - doet er toe. Je zult niet alleen beroemd worden door het feit dat mensen je kunnen vinden in de resultaten van zoekmachines. Maar zorg ervoor dat je gemakkelijk gevonden wordt, zodat je bestaande fans je altijd zonder veel moeite kunnen vinden, en zorg ervoor dat potentiële nieuwe fans op je muziek kunnen struikelen als ze op zoek zijn naar iets dergelijks.
Google is zonder twijfel de grootste zoekmachine, maar geloof het of niet, YouTube is de tweede grootste met meer dan 3 miljard zoekopdrachten per maand. En wat nog belangrijker is, muziek is het meest gezochte onderwerp. In feite zijn er meer dan 95 miljoen mensen geabonneerd op het algemene muziekkanaal van YouTube.
 
2. Mensen hebben de neiging om eerst naar YouTube te gaan om een nummer te vinden...
Ten goede of ten kwade, YouTube heeft altijd al een overvloed aan muziek ter beschikking van de massa gehad - vaak tijden onofficiële uploads van opgenomen liedjes. Terwijl YouTube is gekraakt op dit, en zelfs een nieuwe streaming service genaamd YouTube Red heeft geïntroduceerd, blijft YouTube een van de, zo niet de meest voorkomende plaats waar mensen het eerst naartoe gaan om een liedje te vinden.
 
3. Je muziek staat daar misschien al op, het beste is om te uploaden naar je eigen officiële kanaal.
Zoals hierboven vermeld, wordt veel van de muziek die op YouTube is toegevoegd helaas onofficieel geüpload door fans. Dit zorgt voor hoofdpijn van epische proporties als het moment gekomen is om goed op te nemen en de royalty's te innen. Om nog maar te zwijgen van de schade die het kan aanrichten aan je zoekresultaten door het potentieel van je views te verdelen over meerdere versies van de video. U wilt al die weergaven op een enkele video om het te helpen zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te staan. Zorg ervoor dat je je muziek uploadt naar je officiële kanaal.
 
Uw YouTube-kanaal instellen
Het eerste wat u moet doen op YouTube is ervoor zorgen dat uw kanaal is ingesteld en geoptimaliseerd om verkeer en abonnees te stimuleren. Hier zijn een paar dingen om te overwegen:
Stel je kanaaltype in op muzikant: er zijn een handvol verschillende soorten kanalen die je kunt gebruiken. Zorg ervoor dat je je kanaaltype instelt op 'musicus', zodat je kunt profiteren van de functies die YouTube biedt. Dit zal je helpen om je band nog meer te promoten, zoals de mogelijkheid om Tour Dates op je kanaal te plaatsen.
 
Upload een foto/logo: dit is onderdeel van het ontwikkelen van een consistent merkimago. Door ervoor te zorgen dat je een foto of logo naar je kanaal uploadt, kunnen fans je op YouTube herkennen, maar ook op andere kanalen.
De look en feel van het beeld dat u kiest om u te vertegenwoordigen op uw kanalen kan een grote rol spelen in de onbewuste emotionele band die uw fans met u en uw muziek maken, dus kies verstandig.
 
Upload aangepaste achtergrondafbeelding: een uitbreiding van het bovenstaande. Zorg ervoor dat u een aangepaste achtergrondafbeelding instelt om de look en feel van uw merkimago verder te ontwikkelen, zodat de fans een visuele associatie met u en uw muziek kunnen creëren.
Voeg links toe: U kunt zowel op uw kanaal als in de beschrijving van uw individuele video's links opnemen. Zorg ervoor dat uw kanaal links heeft naar uw website, andere sociale accounts en waar fans uw muziek kunnen kopen. Op uw individuele kanalen stel ik voor om een link naar uw website op te nemen, evenals directe links om dat individuele liedje te kopen.
 
Voeg tags toe: Ook hier kunt u, net als bij links, tags toevoegen aan zowel uw kanaal als uw individuele video's. Zorg ervoor dat de tags die u voor uw kanaal gebruikt, specifiek voor u zijn - denk aan uw locatie, genre, lyrisch onderwerp, enz.
Gebruik geen tags zoals 'muziek' omdat dit veel te algemeen is om u goed te doen. Het doel van het gebruik van een tag, vergelijkbaar met een hashtag op Twitter, is om te helpen uw inhoud te aggregeren tot een specifiek onderwerp, zodat mensen die geïnteresseerd zijn in dat specifieke onderwerp uw kanaal gemakkelijker kunnen vinden.
 
Hoe krijg je meer fans voor je muziek op YouTube?
 
Nu u uw kanaal hebt ingesteld, is het tijd om te beginnen met het optimaliseren van uw individuele inhoud om ervoor te zorgen dat al deze inspanningen helpen om uw fanbase op te bouwen:
 
Produceer goede video's
De voor de hand liggende plaats om te beginnen is ervoor te zorgen dat je boven alles geweldige video's moet produceren, anders zijn alle inspanningen om de zoekresultaten te optimaliseren een verspilling.
Hier zijn enkele soorten video's die u wilt overwegen, inclusief in uw kanaal, en zorg er altijd voor dat de video- en audiokwaliteit sterk is:
 
Officiële muziekvideo's: al je officiële video's moeten op je YouTube-kanaal staan om ervoor te zorgen dat alle mogelijke weergaven en fans terug naar je eigen kanaal worden geleid.
 
Tekstvideo's: een geweldige manier om de fans te helpen een sterkere band met je muziek te ontwikkelen.
Cover songs: erg handig om je toegankelijker te maken voor nieuwe fans door muziek van andere bands te laten zien die je beïnvloeden of inspireren.
 
Live-video's: dit kan lastig zijn omdat het erg moeilijk kan zijn om hoge kwaliteit beelden en audio van live-optredens vast te leggen. Maar als je deze kunt vastnagelen, kan het een geweldige manier zijn om YouTube te gebruiken om de interesse in je volgende tour te stimuleren.
 
Grote aankondigingen: je volgende album of tourmelding hoeft niet in de vorm van een brief te zijn. Gebruik YouTube als een formaat voor het delen van belangrijk nieuws; het is makkelijker verteerbaar, kan sneller worden gedeeld en kan je helpen om echte intriges en vraag rond je nieuws te genereren.
Interviews: nog een geweldige manier om een sterkere band met je fans te ontwikkelen. Geef ze de kans om je wat beter te leren kennen door middel van interviewvideo's.
 
Maak afspeellijsten: YouTube heeft een afspeellijstfunctie waarmee je verschillende video's kunt groeperen. Het gebruik van deze functie kan je helpen om je fans langer in de buurt te houden door ze een suggestie te geven voor 'what to watch next'. Hoe langer de fans blijven, hoe groter de kans dat ze een emotionele band ontwikkelen, wat de eerste stap is naar het vestigen van superfans (de fans die het meest waarschijnlijk zullen betalen om je te zien, je koopwaar te kopen, je VIP-aanbod, etc.).
 
Optimaliseer uw video's om gevonden te worden in de zoekmachine
Bovenstaand genoemd, maar het is de moeite waard om te herhalen. U kunt zowel uw YouTube-kanaal als uw individuele video's optimaliseren om ervoor te zorgen dat al het bovenstaande gemakkelijk te vinden is in de zoekresultaten.
Voor uw individuele video's moet u, naast de hierboven genoemde tagging, ervoor zorgen dat uw titel en beschrijving zowel duidelijk als consistent zijn in alle video's op uw kanaal.
 
Titel: Uw titel moet de naam van uw band en de naam van het liedje bevatten. Als het een covervideo is, vermeld dan ook de naam van de artiest die je behandelt. Welke naamgevingsconventie je ook gebruikt die je het beste werkt, zorg ervoor dat je consistent bent met alle video's.
Beschrijving: Hoewel er veel meer vrijheid is met de videobeschrijving om dingen op te nemen zoals teksten, de betekenis van het liedje, enz. wil je er zeker van zijn dat je de naam van de band, de naam van het liedje, de naam van het album en de aan te schaffen links opneemt.
 
Wees consistent met het plaatsen van video's
Zoals bij alle digitale inhoud het geval is, moet u ervoor zorgen dat u consistent blijft met uw inhoud, in termen van frequentie (d.w.z. één keer per week - dezelfde tijd / dag per week), en in termen van video/audiokwaliteit en naamgeving, zoals hierboven geschetst.
 
Reageer altijd op opmerkingen en vragen
Dit kan soms moeilijk zijn, gezien de minder dan stellaire reputatie van YouTube met betrekking tot degenen die commentaar op video's geven. Maar afgezien van de trollen, zorg ervoor dat u reageert op alle opmerkingen en vragen van degenen die duidelijk hun input over u, uw video, de tekst, enz. aanbieden.
Elke keer als er een legitieme opmerking of vraag overblijft, is het een geweldige kans voor u om direct verbinding te maken met, en loyaliteit op te bouwen, van die individuele fan.
 
Gebruik YouTube advertenties om nieuwe fans te bereiken
Zoals we in talloze andere artikelen hebben besproken, is reclame niet de vijand. Vaak wordt de legitieme praktijk van reclame om nieuwe fans te bereiken verward met de onwettige praktijk om te betalen voor fans of meningen.
De eerste is gewoon betalen om je zichtbaarheid uit te breiden, zodat potentiële fans dan organisch kunnen verbinden met je muziek en een fan worden op hun eigen tijd. Het laatste is echter slechts een neppe oppepper die niet gelijk staat aan een toename van echte fans.
 
Stimuleer je fans om zich te abonneren op YouTube
En natuurlijk is er, naast het betalen om je zichtbaarheid te vergroten, ook de organische manier om het te doen door simpelweg je fans te vragen zich te abonneren op je YouTube-pagina.
De reden hiervoor is dat uw abonnees op de hoogte worden gesteld wanneer er een nieuwe video op uw pagina wordt gepubliceerd, zodat u de potentiële zichtbaarheid van elke video die u in de toekomst publiceert kunt vergroten.
 
Abonneer u op uw Videopagina op uw website: het laaghangende fruit echt, zorg ervoor dat u een abonnementsbutton op de Videopagina op uw website, evenals in de Bio / beschrijving van al uw social accounts opneemt.
 
CTA (call-to-action) in uw video's: In uw video's kunt u een snelle aantekening (ziet eruit als een knop of een luchtbel) direct op de video opnemen waarin u mensen vraagt om te klikken om zich te abonneren. U kunt ook een titelkaartje toevoegen aan het einde van de video, waarin u mensen vraagt om zich te abonneren op meer video's. Het risico dat alleen de CTA aan het einde wordt opgenomen, is dat mensen vaak niet tot het einde toe naar de video kijken, zodat ze deze uiteindelijk kunnen missen.
 
Promoot uw kanaal op andere sociale netwerken: zelfpromotie kan niet het enige zijn dat u doet op uw sociale accounts zoals Facebook of Twitter, anders zult u nooit vooruitgang zien. U kunt echter zeker wat zelfpromotie-inhoud in uw andere hoogwaardige inhoud strooien, en dit is een geweldige kans om uw fans aan te moedigen zich op uw YouTube-kanaal te abonneren.
 
 
Dit is een goed begin om je op YouTube op te zetten en nieuwe fans te krijgen, maar dit is zeker niet het einde van het proces. Het opbouwen van een fanbase kost tijd; het is zeker een marathon. Wees consistent, plaats altijd geweldige content en je fanbase zal in de loop van de tijd blijven groeien.