UPDATE/WAARSCHUWING: vanwege een toename van gerapporteerde kunstmatige streaming van Spotify, hanteren we nu een zero tolerance-aanpak: alle content die als zodanig wordt gerapporteerd, wordt onmiddellijk en zonder kennisgeving verwijderd van de outlets.

Wat is Artificial Streaming?
 
Artificial streaming – kunstmatige streams – ontstaat door frauduleuze activiteiten op het eindgebruikersdeel van Spotify (en andere streamingdiensten zoals Apple Music) met het uitdrukkelijke doel om de streamingcijfers voor een bepaald nummer of catalogus kunstmatig te verhogen en zodoende de inkomsten en publiciteit voor de artiest en/of label te vergroten.
 
Spotify heeft onlangs vernieuwde maatregelen geïmplementeerd om het manipuleren van streams tegen te gaan en rapporteert nu maandelijks de kunstmatige streams aan ons.
 Als onderdeel van deze update zijn vanaf 1 januari 2020 kunstmatige streams vanaf gratis accounts automatisch gedetecteerd en verwijderd uit de maandelijkse royaltyberekening. Deze komen dus ook niet op jouw maandelijkse statements. Dit zal binnenkort ook toegepast gaan worden op kunstmatige streams vanaf premium accounts.

Hoe identificeert Spotify frauduleus gedrag van accounts?
 Spotify gebruikt bepaalde analysetools om streams te identificeren die niet het resultaat zijn van "natuurlijke" activiteit.
Dit kan te wijten zijn aan het onnatuurlijke gedrag van een individuele gebruiker, onnatuurlijke streamingpatronen of streams afkomstig van een kunstmatig gebruikersaccount (bijvoorbeeld een botaccount).

Hoe bepaalt Spotify dat dit daadwerkelijk kunstmatige streams zijn?
Dat weten we niet. Spotify is erop gebrand de methodes voor het identificeren van deze activiteit geheim te houden. De belangrijkste reden is dat kennis over hun methodologie mogelijk kan worden gebruikt om deze te omzeilen en zo detectie van kunstmatige streams te verhinderen.

Is er een bezwaarprocedure?
 Nee, als streams van je track als kunstmatig worden gemarkeerd, kun je daar niets aan doen.

Ontvang ik nog steeds royalty's voor streams die als kunstmatig zijn gemarkeerd?
 Nee, alle streams die zijn geïdentificeerd als kunstmatige streams worden uitgesloten van de royaltyberekening.

Kan ik de oorsprong van de kunstmatige stream traceren en inzien?
 Spotify maakt de specifieke gebruiker die de kunstmatige streams genereert niet aan ons bekend. Als jouw track kunstmatige streams genereert, raden we je aan om in gesprek te gaan met je marketingteam, management, artiesten, supporters enz. om te kijken of het mogelijk is om te achterhalen of er iemand (en wie) in jouw team activiteiten heeft ondernomen die tot kunstmatige streams kunnen hebben geleid (bijvoorbeeld via een campagne). We raden je aan om de relevante partij(en) voor te lichten en ervoor te zorgen dat dit niet opnieuw gebeurt.

Waarom worden sommige van mijn streams als kunstmatig gemarkeerd terwijl ik onschuldig ben?
 Sommige streams worden gemarkeerd omdat ze afkomstig zijn van een kunstmatig gebruikersaccount waarvan alle streams zijn gemarkeerd. Een trucje dat deze accounts gebruiken om te proberen hun activiteit te maskeren, is om een aantal willekeurige tracks een paar of zelfs maar één keer te streamen om er uit te zien als natuurlijke accounts en de aandacht af te leiden van het in hoog volume streamen van de "doeltracks". Kortom, je streams zijn "bijkomende schade" en je bent inderdaad onschuldig. Er is momenteel geen verhaal mogelijk, maar je moet ook begrijpen dat deze streams sowieso frauduleus waren.

Wordt mijn muziek door Spotify verwijderd als gevolg van kunstmatige streams?
 Spotify heeft aangegeven dat kunstmatige streams eenvoudigweg worden uitgesloten van de royaltyberekening, maar dat deelname aan kunstmatige streamingpraktijken altijd enig risico met zich meebrengt, zoals het verwijderen van content of andere acties (zoals strikes) tegen uw label.
 
Heeft u nog vragen of opmerkingen, neem dan gerust contact met ons op!