Over albums en singles

Volgorde van uitbrengen albums en bijbehorende singles

In de tijd van fysieke muziekdistributie werden er vaak eerst één of meerdere singles uitgebracht en gepromoot, waarna op een later tijdstip het album uitkwam. Deze werkwijze kan ook handig in de huidige tijd waarin digitale distributie, en met name streaming, de hoofdrol speelt.
Toen er vrijwel alleen nog downloadplatformen bestonden, zoals iTunes, was dit een veelgebruikte werkwijze, maar ontstond langzaam de trend om alleen een album uit te brengen. Nu de streamingplatformen de overhand hebben genomen en de inkomsten grotendeels uit streamingroyalty’s bestaan, zien we dat men er nog vaker voor kiest om alleen een album uit te brengen. Daar staan immers alle tracks op, dus waarom meerdere releases van hetzelfde materiaal?

Echter kan het tegenwoordig nog steeds handig zijn om eerst een aantal singles uit te brengen:
  • De luisteraar zoekt nauwelijks op album (slechts 10% van de streams komt voort uit een zoekactie naar een album).
  • Het merendeel van de streams, en dus inkomsten, komt voort uit plaatsing op afspeellijsten (“playlists”). Van een album wordt vaak echter maar één track op een playlist geplaatst.
  • Van een album kun je maar één track laten “pitchen”, onder de aandacht brengen van samenstellers van playlists (“curators”), terwijl je door eerst een aantal singles uit te brengen, meerdere tracks onder de aandacht van de curators kunt brengen.
  • Het is handig om eerst een single uit te brengen zodat je je artiestenprofiel in orde kunt maken en deze klaar kunt maken voor de album release.
  • Het is ook logistiek en royalty-technisch geen enkel probleem om meerdere singles uit te brengen, gevolgd door een album. Door de streamingdienst worden statistieken van de single releases gekoppeld aan dezelfde tracks op het uiteindelijke album.

Als je deze werkwijze volgt, is het niet nodig om een single offline te halen na een album release. Mocht je dit wel willen, om wat voor reden dan ook, wacht dan minimaal 7 dagen na de release van het album met de single take-down zodat de playlistplaatsingen en statistieken van de track bewaard blijven (deze worden dan gekoppeld aan dezelfde track op het album).

LET OP: Als je een album uitbrengt met daarop tracks van vier of meer verschillende artiesten (“various artists”), dan is het voor ons niet mogelijk om van dit album tracks te pitchen voor plaatsing op een playlist. Dit dient dan plaats te vinden vanuit het profiel van de betrokken artiest.

Nog wat verdere tips:
  • Belangrijk om te weten is dat je per artiest slechts één track tegelijk kunt pitchen. Pas na de releasedatum van de single waarop deze track staat, kun je de volgende track van de volgende release gaan pitchen.
  • Een pitch moet minimaal een week voor releasedatum worden gedaan om voor plaatsing op een playlist in aanmerking te komen.
  • Om dezelfde reden wordt een release alleen zichtbaar in de Release Radar van jouw volgers indien deze met een releasedatum van minimaal een week in de toekomst is aangeleverd. Anders wordt deze pas een week na de releasedatum zichtbaar in de Release Radar.
  • De beste dag voor een release is vrijdag. In de praktijk is het dus verstandig om minimaal twee weken tussen releases te houden zodat optimaal gebruik gemaakt kan worden van alle promotiemogelijkheden